Bewijslast hoofdzakelijkheids- en gebruikelijkheidscriterium

23 november 2011

Ondernemers die voldoen aan het urencriterium hebben recht op faciliteiten als de zelfstandigenaftrek. Wanneer echtgenoten in een samenwerkingsverband een onderneming drijven tellen niet zonder meer alle gewerkte uren mee voor het urencriterium. Is het samenwerkingsverband ongebruikelijk omdat een dergelijk samenwerkingsverband niet zou worden aangegaan door personen die geen band met elkaar hebben en zijn de werkzaamheden van een van de samenwerkingspartners hoofdzakelijk van ondersteunende aard, dan tellen die uren niet mee voor het urencriterium.

 

De bewijslast dat de werkzaamheden van een van de samenwerkingspartners niet hoofdzakelijk van ondersteunende aard zijn, rust op de belanghebbende. De Hoge Raad heeft het beroep in cassatie van een firmante in een vof met haar echtgenoot, zwager en schoonzus tegen een uitspraak van Hof Arnhem afgewezen. Het hof was van oordeel dat de firmante het bewijs met betrekking tot het hoofdzakelijkheidscritrium en het gebruikelijkheidscriterium van haar werkzaamheden niet had geleverd.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.