Bewijs dat niet meer dan 500 km per jaar privé is gereden

30 oktober 2013

Het privégebruik van een auto van de zaak is loon voor de werknemer aan wie de auto ter  beschikking is gesteld. De bewijslast dat een auto beschikbaar is gesteld ligt bij de inspecteur. Wanneer een auto ter beschikking is gesteld, wordt verondersteld dat deze ook privé wordt gebruikt. De werknemer kan tegenbewijs leveren door te laten blijken dat de auto niet meer dan 500 kilometer privé is gebruikt. In dat geval bedraagt het voordeel nihil.

De Belastingdienst legde een naheffingsaanslag loonbelasting op aan een werkgever die drie auto’s had. Deze werden door de werknemers gebruikt voor zakelijke ritten. De werknemers namen de auto’s nooit mee naar huis en mochten de auto’s niet privé gebruiken. De auto’s waren niet aan een specifieke werknemer ter beschikking gesteld. Hof Den Bosch heeft het hoger beroep van de inspecteur tegen de vernietiging van de naheffingsaanslag door de rechtbank afgewezen. Volgens het hof waren de door de werknemers afgelegde verklaringen voldoende tegenbewijs om te laten blijken dat er niet meer dan 500 kilometer per jaar privé werd gereden. Eerder had de rechtbank geoordeeld dat de auto’s ter beschikking zijn gesteld. Het hof laat de beantwoording van die vraag in het midden.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.