Besluit Natuurschoonwet geactualiseerd

3 augustus 2011

De staatssecretaris van Financiƫn heeft een besluit uit 2007 over de Natuurschoonwet 1928 (NSW) geactualiseerd. De NSW bevat een aantal fiscale faciliteiten voor de verkrijgers van landgoederen die voldoen aan de in de NSW gestelde voorwaarden. Een dergelijk landgoed heeft de status van NSW-landgoed. Door overdracht van (een gedeelte van) een landgoed verliest het landgoed zijn status.

 

Statusverlies treedt ook op bij beƫindiging van de samenwerkings- of aanleunregeling. Die regeling geldt wanneer het landgoed zijn status ontleent aan samenwerking met de eigenaar van een andere onroerende zaak of het fysiek aanleunen tegen een andere onroerende zaak. De rangschikking als landgoed vervalt als de eigenaar van die andere onroerende zaak deze verkoopt. De aanleuner of samenwerker kan dan binnen zes maanden verzoeken dat zijn onroerende zaak aangemerkt blijft als NSW-landgoed. Bij een te laat verzoek treedt statusverlies op en vervallen de fiscale faciliteiten. In voorkomende gevallen kan bij de staatssecretaris een verzoek worden ingediend voor toepassing van de zogenaamde hardheidsclausule.

 

De goedkeuring voor landgoedrechtspersonen is vervallen, omdat per 1 januari 2008 een algemene vrijstelling voor de overdrachtsbelasting geldt.

Nieuw is de goedkeuring dat de blote eigenaar van een landgoed onder voorwaarden ook de fiscale faciliteiten van de NSW kan genieten.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.