Besluit fictieve verkrijgingen

20 januari 2011

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit over de toepassing van artikel 10 van de Successiewet gepubliceerd. Dat artikel is een van de fictiebepalingen uit de Successiewet en heeft betrekking op transacties waarbij de erflater het vruchtgebruik van zaken heeft behouden. De aangroei van blote eigendom naar volle eigendom geldt als een fictieve erfrechtelijke verkrijging.
Sinds 1 januari 2010 is deze fictiebepaling ook van toepassing bij gesplitste aankoop en bij splitsing na aankoop van de volle eigendom. Op de fictieve verkrijging komt in mindering wat de verkrijger daarvoor heeft opgeofferd. Een voorbeeld van een gesplitste aankoop is de situatie waarin de ouders het vruchtgebruik en het kind de bloot eigendom van een goed kopen van een derde. Het kind heeft de koopsom voor de bloot eigendom opgeofferd voor de latere fictieve verkrijging.
 
Ook bij schuldig erkenningen uit vrijgevigheid kan sprake zijn van een fictieve verkrijging wanneer de persoon die bedragen heeft schuldig erkend overlijdt. Er is geen sprake van een fictieve verkrijging als jaarlijks een zakelijke vergoeding is betaald voor het schuldig erkende bedrag. Deze vergoeding moet minimaal 6% van het schuldig erkende bedrag zijn.
Voor schuldig erkenningen uit vrijgevigheid van voor 1 januari 2010 geldt overgangsrecht. De fictiebepaling is niet van toepassing als de betrokkenen in redelijkheid konden aannemen dat de afgesproken rente zakelijk was en de rente op tijd is betaald.
Als op het moment van overlijden niet alle verschuldigd geworden rente daadwerkelijk is betaald, is de fictiebepaling van toepassing.

Bij de verkoop door een ouder van zijn woning aan een kind onder voorbehoud van een huurrecht, is geen sprake van een fictieve verkrijging als de ouder jaarlijks een zakelijke huur heeft betaald van tenminste 6% van de waarde van de woning in vrije staat. Als de verkoop al vóór 1 januari 2010 heeft plaatsgevonden en de huur minder is dan 6% van de waarde, keurt de staatssecretaris goed dat geen sprake is van een fictieve verkrijging wanneer partijen in redelijkheid konden aannemen dat de overeengekomen huurprijs zakelijk was en de huurprijs jaarlijks is aangepast aan de algemene huuraanpassingen voor woningen.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.