Berekening heffingsrente

3 april 2009

Heffingsrente wordt berekend bij een aanslag inkomstenbelasting over de periode van 1 juli van het betreffende belastingjaar tot de datum van vaststelling van de aanslag. Dat kan soms tot vreemde uitkomsten leiden, namelijk dat rente wordt berekend over een periode waarin een bepaalde bate nog niet was gerealiseerd. Dat deed zich voor bij iemand die in november 2006 zijn aanmerkelijk belang aandelen verkocht. Op 31 maart 2007 diende hij zijn aangifte inkomstenbelasting over 2006 in. In die aangifte was een belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang opgenomen van € 333.000. Er volgde een voorlopige aanslag waarbij een bedrag van € 2.645 aan heffingsrente in rekening werd gebracht. De heffingsrente was volgens de wettelijke regeling berekend over de periode vanaf 1 juli 2006.

De wetgever onderkent dat voor de berekening van de heffingsrente geen rekening wordt gehouden met het moment waarop een inkomst wordt genoten. Toch heeft de wetgever daarin geen reden gezien om een andere regeling te treffen. De rechter mag niet beoordelen of een wettelijke regeling redelijk is en moet volgens de wet rechtspreken. In dit geval kon de rechter niet anders doen dan het ingediende beroep ongegrond verklaren.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.