Beperkte belastingplicht vereniging

31 juli 2009

Verenigingen kunnen belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting indien en voor zover zij een onderneming drijven.

Een vereniging die als doelstelling heeft het bevorderen van estate-planning in de notariƫle beroepsuitoefening is volgens Hof Amsterdam beperkt belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Deze vereniging organiseert onder meer scholingsbijeenkomsten, een beroepsopleiding en een jaarlijks congres.

Door een beroepsopleiding aan te bieden aan niet-leden en door een congres te organiseren dat ook toegankelijk is voor niet-leden neemt de vereniging deel aan het economisch verkeer.

Belangrijk aspect is dat de vereniging er bij die activiteiten naar streeft om winst te behalen. Het Hof leidt dat af uit het meer dan incidenteel behalen van positieve resultaten. Voor deze activiteiten is de vereniging belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Het organiseren van bijeenkomsten waarop de leden onderling kennis en ervaring kunnen uitwisselen is geen deelname aan het economisch verkeer en dus niet belastingplichtig.

De staatssecretaris van Financiƫn heeft het tegen deze uitspraak ingestelde beroep in cassatie ingetrokken. In zijn toelichting geeft de staatssecretaris aan dat het Hof terecht heeft geoordeeld dat de belangenbehartiging voor leden niet plaatsvindt in het economisch verkeer.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.