Beperking heffingsrente door onzorgvuldigheid inspecteur

4 juli 2012

Door een fout in zijn aangifte inkomstenbelasting werd de ingehouden loonheffing tweemaal verrekend bij zowel de voorlopige als de definitieve aanslag inkomstenbelasting. De Belastingdienst herstelde dit door het opleggen van een navorderingsaanslag. Daarbij werd een bedrag van € 1.090 aan heffingsrente in rekening gebracht.

Naar het oordeel van Hof Den Bosch was de navorderingsaanslag terecht opgelegd omdat de loonheffing tot een onjuist bedrag was verrekend.

Ten aanzien van de heffingsrente was het hof van oordeel dat het bedrag daarvan in overeenstemming was met de wettelijke regeling, maar dat de inspecteur op grond van het zorgvuldigheidsbeginsel niet het volledige bedrag in rekening mocht brengen.

Wanneer de aangifte niet geautomatiseerd maar handmatig zou zijn afgehandeld, zou de inspecteur de fout in de aangifte waarschijnlijk hebben opgemerkt. Dat de definitieve aanslag toch conform de aangifte was vastgesteld, was daarom te wijten aan het feit dat de inspecteur niet zorgvuldig genoeg van de aangifte had kennisgenomen. Over de periode van de dag na die van de dagtekening van de aanslag tot de dag van de dagtekening van de navorderingsaanslag had de inspecteur op grond van het zorgvuldigheidsbeginsel geen heffingsrente mogen berekenen, ondanks dat de onjuiste aangifte aan de belanghebbende was toe te rekenen.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.