Beperking aanvulling loon bij arbeidsongeschiktheid

27 maart 2009

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om 70% van het loon van een werknemer door te betalen bij arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Het recht op doorbetaling geldt niet als de arbeidsongeschiktheid van de werknemer het gevolg is van opzettelijk handelen van de werknemer. In veel CAO’s is opgenomen dat bij arbeidsongeschiktheid het loon tot 100% wordt aangevuld door de werkgever. Over de vraag wanneer de loondoorbetalingsverplichting bij arbeidsongeschiktheid niet geldt, is in 2006 door Hof Arnhem een arrest gewezen. Het ging om een werknemer die al vaker langere tijd door sportblessures uitgeschakeld was geweest. Hoewel zijn werkgever hem dringend had aangeraden te stoppen vanwege de vele blessures en had gedreigd met financiële sancties, bleef de werknemer toch zaalvoetballen. Bij een volgende blessure weigerde de werkgever het loon door te betalen.

Volgens het Hof was de werkgever echter verplicht om de wettelijke regeling dat tenminste 70% van het loon moet worden doorbetaald te volgen. Ondanks het risico van blessures is er geen sprake van opzettelijke arbeidsongeschiktheid als een werknemer door sporten niet in staat is om te werken. De vraag of onder opzet ook arbeidsongeschiktheid als gevolg van sporten in de vrije tijd of als gevolg van een wintersportvakantie valt is ontkennend beantwoord tijdens de parlementaire behandeling van het betreffende wetsartikel. Het riskeren van arbeidsongeschiktheid is niet gelijk te stellen aan opzettelijk handelen met arbeidsongeschiktheid als doel en daarom onvoldoende reden om doorbetaling te weigeren. De werkgever hoefde de aanvulling volgens de CAO echter niet te betalen. De verplichting daartoe verviel bij arbeidsongeschiktheid die door schuld of toedoen van de werknemer was veroorzaakt. Schuld of toedoen vereist geen opzettelijk handelen; het aanvaarden van het risico is daarvoor voldoende. De werknemer ging in cassatie tegen het arrest van het Hof, maar zonder succes. De Hoge Raad onderschrijft het oordeel van het Hof.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.