Bepaling vergoeding

9 mei 2012

Omzetbelasting wordt door ondernemers berekend over de vergoeding die zij aan hun afnemers in rekening brengen. Niet altijd is duidelijk welk bedrag als vergoeding geldt, bijvoorbeeld wanneer er onderling bedragen worden verrekend.

 

Een slachterij kocht slachtvarkens in van veehouders en veehandelaren. Veehouders vallen in beginsel onder de landbouwregeling voor de omzetbelasting. Die regeling houdt in dat landbouwers geen omzetbelasting in rekening brengen bij de levering van in eigen bedrijf voortgebrachte goederen. De afnemer mag over de vergoeding 5,1% als voordruk in mindering brengen. De slachterij betaalde aan de veehouder een bedrag van € 3.370, waarop € 55 aan premies en heffingen in mindering werd gebracht. Het ging om een heffing van het Productschap Vee en Vlees en een premie van het Centraal Bureau Slachtveeverzekeringen. In beide gevallen ging het om voor de slachterij verplichte bijdragen. De slachterij had aanvankelijk 5,1% van € 3.315 als voordruk in mindering gebracht op de aangifte, maar claimde in bezwaar ook 5,1% van het bedrag van de heffingen als voordruk.

 

Hof Den Haag was van oordeel dat de vergoeding gelijk was aan het feitelijk betaalde bedrag en dus € 3.315 bedroeg. De heffing en de premie waren bedrijfslasten van de slachterij. Afwenteling van deze bedrijfslasten op een leverancier vloeide niet voort uit een overeenkomst tot het verrichten van een prestatie door de slachterij aan de leverancier. Deze laatste opvatting is volgens de Hoge Raad te beperkt. De slachterij als afnemer kan ook buiten de koopovereenkomst om het recht hebben om bedragen aan de leverancier in rekening te brengen, bijvoorbeeld op basis van een publiekrechtelijke regeling. Omdat in deze procedure niet was vastgesteld dat de slachterij op andere grond het recht had om de heffingen door te berekenen, wees de Hoge Raad het beroep in cassatie af.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.