Belg met onderneming in Nederland

19 maart 2010

Een inwoner van België die in Nederland een onderneming drijft, moet in beide landen belasting betalen. De winst uit onderneming is in Nederland belast met inkomstenbelasting. In België moet personenbelasting, met name de zogenoemde gemeentelijke opcentiemen, worden betaald. Deze worden berekend over het volgens de Belgische belastingwet vastgestelde inkomen.

Nederland verleent geen vermindering ter voorkoming van dubbele belasting voor de personenbelasting in dergelijke gevallen.

Volgens de Hoge Raad is Nederland niet verplicht op grond van het EG-verdrag om een dergelijke tegemoetkoming te geven. Er is geen sprake van verboden discriminatie, omdat Nederland aan inwoners ook geen tegemoetkoming voor Belgische belasting over de winst uit Nederlandse onderneming verleent. De dubbele belastingheffing in dergelijke gevallen is het gevolg van de parallelle uitoefening van belastingbevoegdheid door Nederland en België.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.