Belaste verhuur kamers in woonhuis

16 december 2010

De duurzame exploitatie van een vermogensbestanddeel is een vorm van ondernemerschap voor de omzetbelasting. Dat betekent dat de daarop drukkende omzetbelasting voor aftrek in aanmerking komt en dat over de exploitatievergoeding omzetbelasting moet worden berekend.

 

Een ondernemer verhuurde een bedrijfsruimte die onderdeel was van zijn woonhuis. Het woonhuis vormde als geheel een vermogensbestanddeel aangezien de bedrijfsruimte niet zelfstandig was. Volgens de rechtbank valt ook de exploitatie van een deel van een vermogensbestanddeel onder het ondernemerschap voor de omzetbelasting.

Volgens de hoofdregel van de wet is verhuur van onroerende zaken een vrijgestelde prestatie, tenzij verhuurder en huurder gezamenlijk kiezen voor belaste verhuur. Naar het oordeel van de rechtbank is belaste verhuur ook mogelijk voor een onzelfstandig gedeelte van een onroerende zaak, zoals de bedrijfsruimte in de woning.

 

Op grond van het arrest Charles en Charles-Tijmens van het Hof van Justitie EG mocht de ondernemer het gehele pand tot zijn ondernemingsvermogen rekenen en de bij de aanschaf verschuldigde omzetbelasting volledig aftrekken. De ondernemer deed dat echter in het verkeerde tijdvak. In de aangifte over het tweede kwartaal van 2008 bracht de ondernemer de volledige omzetbelasting op het pand ad € 146.032 in aftrek terwijl hem in dat kwartaal slechts € 13.747 aan omzetbelasting in rekening was gebracht. Per saldo had de ondernemer recht op een teruggave van € 13.519 over het tweede kwartaal van 2008.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.