Bedrijfspand was privevermogen

3 april 2009

In procedures tegen de belastingdienst komt het voor dat belastingplichtigen zich beroepen op door de belastingdienst opgewekt vertrouwen. Op basis van dat vertrouwen gaan belastingplichtigen ervan uit, dat een door hun ingenomen standpunt of hun handelwijze in de ogen van de belastingdienst correct is. Wil dat vertrouwen in de procedure gehonoreerd worden, dan is daar wel een handeling van de belastingdienst voor nodig. Dat gaat niet zover dat bij een boekenonderzoek een bepaald onderwerp daadwerkelijk op zijn fiscale merites is beoordeeld. Het is voldoende als de belastingplichtige in de gegeven omstandigheden mocht aannemen dat dit het geval was. Is het onderwerp belangrijk genoeg, dan mag verwacht worden dat het onderwerp niet aan de aandacht van de controlerende ambtenaren kan zijn ontsnapt. Als de belastingdienst dan geen opmerking maakt en evenmin tot correctie overgaat, kan bij de belastingplichtige het vertrouwen zijn gewekt dat de inspecteur de handelwijze of het standpunt goedgekeurd heeft.

In een procedure over de vermogensetikettering van een bedrijfspand nam de rechtbank Arnhem aan dat een dergelijk belangrijk onderwerp bij het ingestelde volledige boekenonderzoek niet aan de aandacht van de controlerende ambtenaren kon zijn ontsnapt. Uit het rapport van het boekenonderzoek bleek ook dat de controlerende ambtenaren de fiscale aspecten van het bedrijfspand feitelijk hadden beoordeeld. Naar het oordeel van de rechtbank mocht de ondernemer aan het rapport het vertrouwen ontlenen dat de belastingdienst het eens was met de vermogensetikettering van het bedrijfspand. De ondernemer rekende het bedrijfspand terecht tot zijn privévermogen. De door de belastingdienst aangebrachte correctie op de stakingwinst verviel.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.