Auto van uitvaartonderneming

19 juni 2009

Bij de registratie van personenauto’s en motorrijwielen moet BPM worden betaald. Er gelden vrijstellingen voor bijzondere categorieën voertuigen. Een daarvan betreft lijkwagens.

Een uitvaartonderneming kocht voor het vervoer van stoffelijke overschotten een personenauto. Na de aanschaf werd de auto omgebouwd. De achterstoelen werden verwijderd, de laadvloer verhoogd, de zijkanten betimmerd en er werd een tussenschot geplaatst achter de bijrijderstoel. De balk met bevestigingspunten met kliksluiting van de driepuntsgordels van de achterstoelen werd verwijderd, maar de twee vaste bevestigingspunten per gordel in de zijkanten van de auto en de gordels zelf niet. De belastingdienst legde, na een eerdere teruggaaf van BPM, een naheffingsaanslag met boete op. Bepalend daarvoor was dat het tussenschot in de auto niet aan de eisen voldeed en dat de veiligheidsgordels niet volledig verwijderd waren. Hof Amsterdam was van oordeel dat wat er in de auto was achtergebleven niet kon functioneren als veiligheidsgordel omdat de riem niet gesloten kon worden. Daarmee was aan de eisen voor teruggaaf van BPM voldaan.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.