Afzien van pensioen

26 februari 2010

Pensioen is uitgesteld loon. Door de werking van de zogenaamde omkeerregel is de pensioenaanspraak niet belast, maar de latere uitkeringen wel. Op pensioenrechten rust dus een belastingclaim.

Een voormalige dga, die een pensioenaanspraak had op de BV, zag daar in 2002 van af. Volgens de Wet op de Loonbelasting heeft dat tot gevolg dat de pensioenaanspraak wordt aangemerkt als loon uit een vroegere dienstbetrekking en er belasting betaald moet worden. Er geldt een uitzondering voor de situatie waarin de aanspraak niet voor verwezenlijking vatbaar is. Deze uitzondering doet zich voor als de BV niet in staat is om het pensioen uit te keren. Surseance van betaling, faillissement of schuldsanering waren in 2002 bij de BV niet aan de orde. Het argument dat de slechte financiƫle toestand van de BV aanleiding vormde om af te zien van de pensioenaanspraken ging niet op. De BV voldeed namelijk aan haar verplichtingen en was in staat om het salaris van de directeur te verhogen. De waarde van de pensioenaanspraak diende daarom in 2002 tot het belastbare inkomen uit werk en woning te worden gerekend.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.