Aftrekverbod aankoopkosten deelneming geldt ook bij directe opname in fiscale eenheid

4 mei 2011

In reactie op een arrest van de Hoge Raad uit 2002 is in de Wet op de Vennootschapsbelasting de bepaling opgenomen dat de aankoopkosten van een deelneming niet in aftrek op de winst kunnen worden gebracht. Deze wetsbepaling geldt met ingang van 13 december 2002. De niet-aftrekbaarheid van de aankoopkosten geldt ook wanneer de deelneming direct in een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting wordt opgenomen.

 

Volgens een uitspraak van de rechtbank Breda vallen de verwerving en de opname in een fiscale eenheid van een dochtervennootschap niet samen, maar is er vóór de vorming van een fiscale eenheid sprake van een deelneming in de dochtervennootschap.

Op het beroep in cassatie tegen de uitspraak van de rechtbank heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het door de moedermaatschappij van de fiscale eenheid verworven belang in de dochtermaatschappij voldeed aan de voorwaarden voor niet-aftrekbaarheid van de aankoopkosten. Het onmiddellijk daarna opnemen van de dochtermaatschappij in een fiscale eenheid heeft daarop geen invloed.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.