Aftrekuitsluiting kosten meerderheidsdeelnemingen en vrij kapitaalverkeer

24 april 2009

De wet op de Vennootschapsbelasting kent een zogenaamde deelnemingsvrijstelling. Deze houdt in dat de voordelen die een vennootschap geniet uit een belang in een andere vennootschap niet belast zijn. Er geldt een aftrekuitsluiting voor kosten van deelnemingen. Deze aftrekuitsluiting valt, wanneer het gaat om meerderheidsbelangen in andere vennootschappen, binnen de werking van de bepaling in het EG-verdrag over de vrijheid van vestiging. Voor zover de aftrekuitsluiting het vrije kapitaalverkeer beperkt, is dat een onvermijdelijk gevolg van een belemmering van de vrijheid van vestiging. Een maatregel die zowel het vrije kapitaalverkeer als de vrijheid van vestiging beperkt moet in Europeesrechtelijk verband worden getoetst aan de bepalingen over de vrijheid van vestiging en niet aan de bepalingen over de vrijheid van kapitaalverkeer. Dat geldt ook voor beperkingen van het kapitaalverkeer met een land buiten de Europese Unie.

De bepalingen over de vrijheid van vestiging bieden geen bescherming als de kosten betrekking hebben op deelnemingen die zijn gevestigd buiten de EU of de EER. In een dergelijk geval is de aftrekuitsluiting van kosten van deelnemingen dus niet in strijd met Europese regelgeving.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.