Aftrek opleidingskosten voor VWO-opleiding

14 oktober 2011

Kosten van opleiding, de zogenaamde scholingsuitgaven, zijn aftrekbaar als zij een drempel van € 500 overschrijden. Bij de parlementaire behandeling van de Wet IB 2001 is over scholingsuitgaven het volgende opgemerkt. Scholingsuitgaven zijn uitgaven die iemand maakt voor een door hem zelf gevolgde opleiding met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning. Uit liefhebberij gevolgde opleidingen leiden dus niet tot aftrek.

De rechtbank Arnhem stond de aftrek van scholingskosten toe aan iemand die aan een particuliere school een VWO-opleiding had gevolgd. Volgens de rechtbank is het voor de aftrek van kosten niet nodig dat een middelbare schoolopleiding wordt gevolgd met het oog op een bepaalde vervolgopleiding. Het is voldoende dat de opleiding is gemaakt om toegang te krijgen tot een nader te bepalen vervolgopleiding. De rechtbank vindt dat het ontbreken van een concreet einddoel niet mag worden tegengeworpen aan een jeugdig iemand en de aftrek van de gemaakte uitgaven voor de VWO-opleiding niet mag verhinderen.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.