Afroommethode gebruikelijk loon

20 juli 2011

Werknemers met een aanmerkelijk belang in de BV waarvoor zij werkzaamheden verrichten moeten tenminste een gebruikelijk loon voor hun werkzaamheden ontvangen. In de praktijk gaat het meestal om de dga en zijn partner. De gebruikelijk loonregeling geldt voor iedere BV waarvoor werkzaamheden worden verricht en waarin een aanmerkelijk belang wordt gehouden. Wanneer aannemelijk is dat het salaris voor een soortgelijke dienstbetrekking waarbij een aanmerkelijk belang geen rol speelt hoger ligt dan het salaris dat de BV aan de werknemer met een aanmerkelijk belang betaalt, wordt het salaris van deze werknemer verhoogd tot een zodanig bedrag dat het niet meer dan 30% afwijkt van het gebruikelijke salaris. De toepassing van de gebruikelijk loonregeling leidt nogal eens tot discussie.

 

De praktijk-BV van een advocaat ontving een winstaandeel van de maatschap waarin de BV participeerde. De inspecteur vond dat het winstaandeel de waarde van de arbeidsprestatie van de advocaat vertegenwoordigde en stelde diens loon op 70% daarvan, na aftrek van de kosten van de pensioenvoorziening. Het hof was van oordeel dat deze zogenaamde afroommethode terecht was toegepast.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.