Activiteiten ontstegen hobbyniveau niet

14 oktober 2010

Voor de omzetbelasting is iedereen, die zelfstandig een bedrijf uitoefent, ondernemer en daarmee belastingplichtig. Het begrip bedrijf heeft in deze geen andere betekenis dan het begrip economische activiteit zoals dat wordt gehanteerd in de Zesde EG-richtlijn. Dat begrip omvat alle werkzaamheden die zijn gericht op een duurzaam deelnemen aan het economische verkeer, inclusief voorbereidende werkzaamheden en werkzaamheden ter beƫindiging van een onderneming.

 

Het stallen, trainen en verzorgen van springpaarden van haar vader tegen vergoeding, terwijl zij geen prestaties aan derden verrichtte, maakten iemand niet tot ondernemer. Evenmin was sprake van voorbereidende werkzaamheden, gericht op duurzame deelname aan het economische verkeer. Uit niets bleek dat de activiteiten omvangrijker waren dan de voorheen hobbymatig verrichte activiteiten. Zo had de belanghebbende niets gedaan aan marketing of acquisitie en ook geen cursussen gevolgd die gericht waren op het ondernemerschap. De kortstondige aanwezigheid van de bedoeling om een onderneming te starten vond Hof Amsterdam onvoldoende om de belanghebbende als ondernemer aan te merken.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.