Aanpassing reisbureauregeling btw

5 april 2012

De omzetbelasting kent een bijzondere regeling voor reisbureaus. Deze reisbureauregeling geldt voor zover reisbureaus op eigen naam tegenover de reiziger handelen en zij voor reizen gebruik maken van leveringen van goederen en diensten van andere ondernemers. De regeling geldt niet voor ondernemingen die als tussenpersoon optreden en namens een reisorganisator reizen verkopen. Op 1 april 2012 is een aangepaste regeling in werking getreden. In verband daarmee heeft de staatssecretaris van Financiën een nieuw besluit over de reisbureauregeling gepubliceerd.

 

Voor reizen met een vertrekdatum voor 1 april 2012 en een terugkomstdatum na 1 april 2012 heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat het oude regime wordt toegepast, met andere woorden dat de vertrekdatum wordt aangehouden als tijdstip waarop de dienst is verricht.

Voor vlieg- en bootreizen waarvan de plaats van bestemming of vertrek buiten de EU is gelegen, keurt de staatssecretaris onder voorwaarden goed dat het 0%-tarief wordt toegepast over het deel van het personenvervoer dat binnen de EU plaatsvindt. De voorwaarden zijn dat het personenvervoer plaatsvindt op basis van één ticket dat het reisbureau van een andere ondernemer heeft ingekocht en dat het personenvervoer per boot een rechtstreekse reis tussen Nederland en een derde land betreft. Als sprake is van een cruise is de aan het deel van de reis dat binnen de Unie wordt afgelegd toe te rekenen winstmarge belast tegen het algemene tarief.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.