Aankoopkosten deelneming bij fiscale eenheid

5 maart 2010

Door de werking van de deelnemingsvrijstelling zijn de voor- en nadelen die verband houden met een deelneming vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Sinds enkele jaren vallen ook de aankoopkosten van een deelneming onder de deelnemingsvrijstelling. Dat betekent dat wanneer een belang in een dochtervennootschap een deelneming vormt, de aankoopkosten niet in aftrek komen.

De vraag in een procedure voor de rechtbank Den Haag was of de aankoopkosten wel aftrekbaar zijn als de dochtermaatschappij direct na de aankoop wordt opgenomen in een fiscale eenheid met de moedermaatschappij.

Om een fiscale eenheid te kunnen vormen moet de moedervennootschap de juridische en economische eigendom bezitten van ten minste 95% van de aandelen in de dochtervennootschap. Om aan dat vereiste te voldoen moeten de aandelen eerst verworven worden. Er is dus eerst sprake van een deelneming en daarna pas van opname van de dochtermaatschappij in een fiscale eenheid.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.