Aangepast besluit kapitaalverzekering eigen woning

17 juni 2009

De staatssecretaris van FinanciĆ«n heeft een besluit met de beleidsstandpunten op het terrein van de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) geactualiseerd in verband met de invoering per 1 januari 2008 van de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW). De voorwaarden die aan een KEW worden gesteld, zijn zoveel mogelijk overgenomen voor de SEW en de BEW. 

De beleidsstandpunten uit het zogenaamde Echtscheidingsbesluit uit 2008 zijn in dit besluit opgenomen. Het Echtscheidingsbesluit is daarom ingetrokken. Het besluit bevat een aantal nieuwe standpunten. Een daarvan betreft de waardeveranderingen van een BEW tussen het tijdstip van overlijden en het tijdstip van aflossen van de eigenwoningschuld. Door het overlijden vindt deblokkering van het gehele tegoed van de BEW plaats op het tijdstip van overlijden. De vrijstelling is slechts van toepassing tot het bedrag waarmee de eigenwoningschuld wordt afgelost. Bij een waardedaling van het tegoed na overlijden is op het tijdstip van aflossing het tegoed niet volledig meer aanwezig. Daardoor kan een deel van het tegoed dus belast zijn. Als het door de waardedaling voor aflossing ontbrekende bedrag uit andere middelen wordt aangevuld is de vrijstelling van toepassing op het gehele tegoed. Als het tegoed van de BEW door koersstijgingen hoger wordt, hoeft het bedrag van de waardestijging niet gebruikt te worden voor de aflossing van de eigenwoningschuld. De vrijstelling is van toepassing op de waarde van het tegoed van de BEW op het tijdstip van overlijden, voor zover dit tegoed wordt gebruikt voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.