Aangaan maatschap geen schenking

8 juli 2011

De belastingdienst meende dat het aangaan van een maatschap tussen vader en zoon een schenking inhield van vader aan zoon. Volgens de belastingdienst had vader de keuze om zijn onderneming te verkopen, deze alleen voort te zetten of voort te zetten in een maatschap met zijn zoon. Door een maatschap aan te gaan zou vader verarmen omdat hij de opbrengsten van de onderneming moest delen met zijn zoon zonder dat daar iets tegenover stond, aldus de belastingdienst.

Hof Leeuwarden is van oordeel dat de belastingdienst ten onrechte de keuze voor een maatschap als schenking heeft aangemerkt. De keuze voor het aangaan van een maatschap leidt niet automatisch tot een materiƫle bevoordeling van de zoon.

De belastingdienst gaf toe dat er geen sprake was van een bevoordeling van de zoon toen deze enkele jaren later gebruik maakte van het overnemingsbeding uit de maatschapsovereenkomst. Waarom dan bij het aangaan van de overeenkomst het overnemingsbeding wel tot een bevoordeling zou hebben geleid was niet duidelijk. De vader had bij het aangaan van de maatschap de stille reserves voorbehouden en alleen het gebruik van de activa ingebracht. Naar het oordeel van het hof lag daarin geen directe bevoordeling van de zoon.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.