Aandelen onroerende zaaklichaam

14 januari 2010

Bij de levering van onroerende zaken moet overdrachtsbelasting betaald worden. Dat geldt ook voor de levering van de aandelen in een BV waarvan de bezittingen voor 70% of meer uit onroerende zaken bestaan. Een dergelijke BV wordt aangemerkt als onroerendezaaklichaam.

Bij de levering van een bouwterrein is geen overdrachtsbelasting verschuldigd maar omzetbelasting. Bij de levering van aandelen is geen omzetbelasting verschuldigd. Een bepaling die de levering van aandelen in een onroerendezaaklichaam onder de heffing van omzetbelasting brengt, ontbreekt. De bepaling die voorkomt dat wanneer omzetbelasting is verschuldigd bij de levering van een nieuwe onroerende zaak ook overdrachtsbelasting is verschuldigd, geldt daarom niet voor de levering van aandelen in een onroerendezaaklichaam. Dat wordt niet anders als de bezittingen van het lichaam uit nieuwe onroerende zaken zoals bouwterreinen bestaan.

Ook uit de antwoorden van de staatssecretaris van Financiƫn op Kamervragen kan niet worden afgeleid dat in alle gevallen waarin een onroerendezaaklichaam alleen nieuwe onroerende zaken bezit de vrijstelling van overdrachtsbelasting moet gelden voor overdracht van de aandelen in het lichaam.

Terug naar overzicht

Onze gegevens

Rijksweg 297-RD
1991AA Velserbroek
T 023 538 29 11
E aaa1@quicknet.nl
KvK 34063598

Adviesbureau voor Administratieve Automatisering

Administratiekantoor Van den Belt is voor u het juiste adres voor betaalbaar en deskundig advies. Met een team van vijf personen zijn wij een kantoor dat met u mee denkt in het belang van uw bedrijf.